Πορτατίφ: Μια γαλλική νότα στο κέντρο.

του Δημήτρη Τσούτσουρα

«Ήταν εκεί, δύο στενά πριν το Σηκουάνα. Η συνάντηση τους ήταν αναπόφευκτη και μοιραία. Λες και η ίδια η ζωή στεκόταν σε μία γωνία και μειδίαζε ειρωνικά με αυτή τη συνάντηση. Όταν αντίκρισε ο ένας τον άλλο κοντοστάθηκαν. Ακολούθησε σιγή δευτερολέπτων, που φαντάζεσαι ωρών ολόκληρων. Ένας κόμπος ανέβηκε στο λαιμό αιχμαλωτίζοντας τη φωνή στα σωθικά τους. Οι μνήμες σαν χείμαρρος κατέκλυσαν τα στενά του μυαλού τους…
– Γεια σου, της είπε 
– Γεια, απάντησε αμήχανα.
– Πως είσαι;
– Είμαι καλά, ευχαριστώ… 
Και πριν προλάβει να ρωτήσει κάτι άλλο του είπε : – Συγγνώμη, πρέπει να φύγω με περιμένουν!
Όπως τότε, πριν 15 χρόνια, που ζούσε ο ένας για τον άλλο – τώρα ζει(;) ο ένας χωρίς τον άλλο. Έβγαλε το τσαλακωμένο χαρτάκι από την τσέπη του μουδιασμένος, το ξεδίπλωσε και διάβασε: « Συγγνώμη πρέπει να φύγω». Δίπλωσε το χαρτάκι και το έβαλε ξανά στην τσέπη του.
«Τελικά, όταν σπάσει κάτι δεν ξανακολλάει, πάρα μόνο ανακυκλώνεται», έτσι αναλογίστηκε και συνέχισε το δρόμο του ».
ΤΕΛΟΣ

Κλείνω το βιβλίο, το βάζω στο σακίδιο μου και σηκώνω το βλέμμα μου. Ακόμα μία κλασική μέρα στο κέντρο. Αχός, άνθρωποι βιαστικοί και γκρίζα, αυστηρά κτήρια. Και όμως το μάτι μου πέφτει σε μία καφετέρια διαφορετική από τις άλλες. Κοιτάζω το ρολόι μου. 17.30 ! «Προλαβαίνω να πιω ένα καφεδάκι πριν τη συνάντηση», σκέφτομαι και μπαίνω μέσα. Με μιας ένιωσα να μεταφέρομαι νοερά στις σελίδες του βιβλίου. Εξάλλου το όνομα του ήδη μου είχε κεντρίσει την προσοχή. Πορτατίφ, το όνομα αυτού.

12107232_1027452790638889_7345814554825553770_n

Το «Πορτατίφ» αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Κολωνακίου! Περιτριγυρίζεται από διάφορα άλλα μικρά μαγαζιά του ίδιου είδους, αλλά ελκύεσαι από το συγκεκριμένο αμέσως, καθώς το διαφορετικό και το πρωτότυπο στυλ του, του χαρίζουν ένα μεγάλο αβαντάζ. Με την πρώτη ματιά, θαρρείς πως έχεις μεταφερθεί σε μια γαλλική συνοικία και αυτό γιατί το «Πορτατίφ» θυμίζει γαλλική patisserie -όχι μόνο εξωτερικώς αλλά και εσωτερικώς. Κάλλιστα θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις το χώρο αυτό ως παραμυθένιο, βγαλμένο από τις σελίδες ενός ωραίου μυθιστορήματος εποχής. Γεμάτο φινέτσα, απλότητα και ζεστασιά σαν άλλη Σειρήνα προσπαθεί να σε σαγηνεύσει για να χαθείς στη χαλάρωση που αφειδώς προσφέρει ο χώρος.

12309320_1080306825354582_449841146_n

Το «Πορτατίφ» εγγυάται την απόλαυση σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι επιρρεπείς σε «γλυκές ατασθαλίες/αμαρτίες». Διαθέτει μια μικρή εξωτερική αυλή –κυρίως για τους καπνιστές- καθώς επίσης και δύο ακόμη επίπεδα/ορόφους όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου.

Η διακόσμηση του θα σας εντυπωσιάσει εξαρχής καθώς είναι αρκετά ιδιαίτερη και αποπνέει μία αίσθηση χαλάρωσης! Ο μεγαλύτερος χώρος του μαγαζιού αλλά και αυτό που ενθουσιάζει -ειδικά αν είσαι λάτρης των vintage αντικειμένων- είναι τα πάμπολλα ράφια που φιλοξενούν ποικίλα και όμορφα μικροαντικείμενα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται αρκετά βιβλία με ιδιαίτερα εξώφυλλα, ένα κλασσικό pick-up που σου τραβάει αμέσως την προσοχή και φυσικά το κύριο στοιχείο του μαγαζιού, το πορτατίφ. Θαρρείς πως αποτελεί «άντρο των πορτατίφ». Λες και όλα τα πορτατίφ του κόσμου έχουν το δικό τους χώρο σύναξης. Υπέροχα, ξεχωριστά, vintage, μικρά, μεγάλα, περίτεχνα, απλά πορτατίφ τα οποία εντείνουν αυτή τη νότα της διαφορετικότητας, κατακλύζουν –κυριολεκτικά- το χώρο.

Όσον αφορά το προσωπικό και κατ΄επέκταση την εξυπηρέτηση είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί η ευγένεια τους και η προσφορά τους να σε βοηθήσουν να επιλέξεις και να απολαύσεις κάτι το διαφορετικό. Η ενεργητικότητα και η ευδιαθεσία καθώς επίσης και η προθυμία του να μοιραστεί μαζί σου τις γνώσεις του σχετικά με τα διάφορα επιδόρπια, θα σας εντυπωσιάσει.

12283003_1080306818687916_669641669_n

Το «Πορτατίφ» διαθέτει μια ικανοποιητική ποικιλία γλυκών και επιδορπίων που μπορούν να ευχαριστήσουν όλους τους ουρανίσκους – «σοκολατοφρόνων» ή μη. Παρά την ικανοποιητική ποικιλία γλυκών που διαθέτει, δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ζαχαροπλαστείο. Το «Πορτατίφ» δεν επιδιώκει αυτό το χαρακτηρισμό αλλά αντιθέτως τονίζει τη διαφορετικότητα του, με το να παραλλάσσει κλασικά γλυκά /επιδόρπια. Παρόλο που το «Πορτατίφ» βρίσκεται στο Κολωνάκι οι τιμές του είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής και μάλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σχετικά φθηνές για την ποιότητα που προσφέρει. Η χαλαρωτική και lounge μουσική σε συνδυασμό με την διακόσμηση του, δημιουργεί ένα αίσθημα πρωτόγνωρης ξεκούρασης όπου μπορείς εύκολα να συνδιαλαγείς με την παρέα σου.

Τα πράγματα είναι απλά. Για όσους επιθυμούν να κάνουν ένα ταξιδάκι μέχρι το Παρίσι αλλά να μην ξοδέψουν αρκετά λεφτά, δεν έχουν να κάνουν τίποτα άλλο πάρα να επισκεφθούν τον υπέροχο αυτό χώρο στο κέντρο της Αθήνας!

12283155_213181942347204_2063071108_n

Info:
Διεύθυνση: Σίνα 21, Αθήνα 106 80 (Κολωνάκι)
Τηλέφωνο: 210-3621866
Facebook: Πορτατίφ

Plus:
Το μαγαζί διοργανώνει piano lounge βραδιές.

© 2015 – 2017, Athens Vibe. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr